Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyertyaöntés

2009.11.21

A gyertyák az ünnepek elengedhetetlen kellékei. Az üzletekben már minden féle-fajta gyertyát kaphatunk, de akár mi is nagyon egyszerűen elkészíthetjük őket.

Nézzük, mi is kellhet hozzá:

  

 

   

Viasz

 

Hobby vagy kreatív üzletekben többféle színben is válogathatunk a viaszok között. Azonban ha mi magunk szeretnénk a gyertyánkat színezni, színtelen viasztömböt vásároljunk, melyhez színező anyagot keverhetünk.

 

Tipp: Viaszt mi is készíthetünk magunknak maradék gyertyákból. A régi gyertyáinkat reszeljük le a könnyebb kezelhetőség miatt.

   

 

   

Kanóc

 

Szükségünk lesz még kanócra. Az üzletek többféleképpen árusítják a kanócokat. Van ahol viaszos és fémtalpas kanócokat kaphatunk és van ahol méterben vásárolhatjuk meg.

 

Tipp: a maradék gyertyánk lereszelése után az abban lévő kanócot is felhasználhatjuk, vagy akár egy méretre vágott gyertya is belekerülhet a közepébe.

   

 

   

A viasz megolvasztása

 

A gyertyaviasz megolvasztásához tegyük a viaszt egy tűzálló edénybe (vagy pl. konzervdobozba), ezt az edényt pedig helyezzük egy vízzel teli fazékba és a vizet forraljuk fel. Ha színtelen viaszt vásároltunk, a már olvadt viaszt kedvünkre színezhetjük, vagy akár illatosíthatjuk is.

   

 

   

Öntőforma

   

   

 

Öntőformának használhatunk egy vastag papírhengert (pl. toalett papír hengere, széles ragasztószalag belső karton hengere, alufólia henger, papírtörlő henger stb.). Az aljára helyezzünk egy kartonlapot. Használhatjuk még öntőformának a kiürült gyümölcsleves dobozokat, melyeknek a tetejét levágjuk. Igazából öntőforma lehet minden, aminél meg tudjuk oldani hogy a viasz ne folyjon ki. Gömb gyertyát én úgy készítem, hogy van egy olyan formám ami kb. félgömb alakú és abba öntök kétszer viaszt, miután megdermedtek forró tűvel átfúrom őket, belehúzom a kanócot és viasszal a két félgömböt összeragasztom. 

 

Tipp: A forma aljára helyezhetünk kavicsokat, kagylókat, gyöngyöket, száraz virágszirmokat, száraz leveleket vagy bármit, ami szép dísze lehet gyertyánknak.

   

 

   

Kanóc elhelyezése:

 

A megvásárolt kanócot kössük rá egy hurkapálcikára (vagy egy ceruzára), a pálcát fektessük keresztbe a forma nyílásán és engedjük bele a formába. A kanóc másik végét vezessük ki a forma másik végén, középen, majd egy pár csepp viaszt csepegtessünk ide. Várjuk meg amíg az a kicsi viasz megszilárdul. Ezzel megakadályozzuk a viasz kifolyását.

 

Tipp: a kanóc aljára ráhúzhatjuk az elégett teamécses kerek kis fém talpát, vagy akár egy gémkapcsot, melyek lehúzzák a kanócot.

   

 

   

A viasz kiöntése

   

   

 

Ha a viaszunk megolvadt, színezés esetleg az illatanyagok hozzáadása után óvatosan öntsük a formába a viaszt. A viasz megszilárdulása és kihűlése után szedjük le az öntőformát a kész gyertyánkról. Papírhenger használata esetén állítsuk vízbe és szépen leázik a gyertyánkról. Egy gyertya kihűlési ideje kb. 10 óra, ez persze a gyertyánk méreteitől függően változhat. A kilógó kanócvéget egy centire vágjuk vissza. Ha ettől hosszabb, előfordulhat hogy füstölni fog.

 

Tipp: Ha többszínű gyertyát szeretnénk, akkor meg kell várnunk az egyes rétegek megszilárdulását, és csak utána öntsük rá a következő réteget.

   

 

   

Zselégyertyák

   

   

 

Színes és színtelen gyertyazselét szintén hobby vagy kreatív üzletekben lehet kapni. Ezek a gyertyák állagukban és látványukban is különböznek a hagyományos viaszgyertyáktól. A zselét felhevítve (úgy mint a viaszt) olvasszuk meg. Ugyanúgy színezhető és dekorálható mint a viasz. A megolvadt zselét valamilyen szép dekoratív üvegpohárba vagy más üveg formába érdemes önteni, mivel így nyújt szép látványt. Ha szeretnénk még tovább szépíteni a gyertyánkat, az üveg falához közel helyezzünk el szárított gyümölcsdarabokat, szép kavicsokat, üveggyöngyöket, kagylót stb.) A kanócot a viasz megdermedése után helyezzük el a gyertyában úgy, hogy egy tűvel megszúrjuk a helyét és utána beletoljuk a kanócot.

 

Tipp: Ha a gyertyánk nem olyan lett mint szeretnénk, a zselé újra felhasználható. Színátmenetet érhetünk el, ha a még meleg viaszra öntjük a következő réteget.

   

 

  

 Úszógyertyák

Apró kiöntőformákat kell használni. Ilyenek pl. a jégkocka készítők, amik mostanában nagyon sokfélék lehetnek, vagy a süteményszaggató formák. Ezeket a gyertyákat is ugyanúgy készítjük mint a másikakat.

Miután megszilárdultak egy üvegtálat megtöltünk tetszés szerinti mértékig vízzel majd beletesszük az apró gyertyákat úgy hogy ne kapjanak felülről vizet, majd meggyújtjuk.

Nagyon szép és hangulatos dekoráció.

 

A mappában található képek előnézete Gyertyák

 

 
Statisztika

Online: 2
Összes: 192426
Hónap: 1320
Nap: 46